Valkosipuli-jogurttia
Testailin tässä päivänä toisena erilaista kastiketta kalaruoan kanssa makusteltavaksi. Päädyin jogurttipohjaiseen, kylmään vaihtoehtoon. Tarjolla oli savustettua lohta, joten perinteinen valkokastike jne ei oikein hurmannut.
Pohjaksi valitsin kreikkalaistyyppistä, paksua jogurttia. Myös turkkilainen sopii yhtä hyvin, mutta Erdoganin vuoksi en suosittelisi sitä nyt. 😉 Tavallinen, suomalaistyyppinen jogurtti on liian juoksevaa ja löysää tämän tyyppiselle kastikkeelle.
Yleensähän käytetään enimmäkseen kermaviiliä, mutta se on paljon rasvaisempaa kuin jogurtti. Mikään ei estä lorauttamasta ruokalusikallista oliiviöljyä jogurttikastikkeen sekaan, jos tuntuu ettei rasva riitä.
Oman kastikkeeni ydin on valkosipuli. Puristin sitä jogurtin (noin kolme desiä) joukkoon 4-5 isoa kynttä. Lisäksi yksi pieni hienoksi hakattu sipuli ja runsaasti pilkottua tilliä. Muina mausteina valko- ja mustapippuria kohtuullisesti suoraan myllystä. Suolaa maun mukaan. Tarkista.
Sekoita ainekset hyvin, peitä kulho kelmulla ja laita tunniksi jääkaappiin tekeytymään. Voi sen toki nauttia hetikin, mutta maut tasoittuvat paremmin ajan kanssa.
Jos valkosipuli ei ole sinun juttusi, niin käytä sitten tavallista tai punasipulia hyvin hienoksi hakattuna. Minusta kuitenkin juuri tämän kastikkeen juju on vahvassa valkosipulin mausssa.
![]() |
Savulohta, höyrytettyjä perunoita, vahvaa jogurttikastiketta ja tilliä.
|
Sitten vain lautaselle sopiva satsi savustettua kalaa, höyrytettyjä perunoita ja ei kun bon appetit!
Kastike sopii kaikenlaiselle kalalle ja minusta sitä voi käyttää aivan mainiosti myös kesäisissä grillibakkanaaleissa makkaran ja lihan seurana. Jos syöt runsaasti valkosipuli-jogurttikastiketta, kannattaa vältellä ihmisiä pari päivää. Mutta sehän vain edistää rauhaa ja rakkautta.
Holkeri oli oikeassa - emme vain uskoneet
Kaikki - tai ainakin keskiäkäiset ihmiset - muistavat edesmenneen valtiomiehen Harri Holkerin tokaisun, jossa hän kehotti ihmisiä syömään silakkaa. Tuolloin heitto tulkittiin ylimieliseksi ja ihmisiä vähätteleväksi. Itse asiassa Holkeri oli liiankin oikeassa - emme käytä silakkaa, vaikka sitä olisi yllin kyllin ravinnoksi. Melkein kaikki käytetään rehuksi. Tämä on selkeästi luonnonvarojen haaskuuta.
Silakka ei enää ole ympäristömyrkkyjen kyllästyttämä. Sitä voi syödä huoletta. En halua vaikuttaa valistajalta, mutta silakan syöminen lihan sijasta on kyllä ympäristöteko. Hyvä sellainen.
