lauantai 2. maaliskuuta 2019

Mökkimurkinaa muulloinkin

Kaikki mökkielämää ainakin silloin tällöin viettävät ihmisoletetut yrittävät tehdä ravitsemustoimistaan sekä helppoa että nopeaa. Grilli-illat ja -juhlat ovat toki poikkeus, mutta nyt puhutaan mökkiarjesta, siitä ajasta, kun työleiri kestää koko päivän ja puhti on mennyt työvelvollisuuksien täyttämisessä. Silloin ei jaksa enää ruoan kanssa hötkyillä.

Itse kasaan kesän alussa melko paljon säilykkeitä juuri tällaisia tilanteita varten. Pakastinkin on  toki käytettävissä, mutta se on taas toinen juttu ja blogi. Viikolla tein tyypillistä mökkimuonaa säilykepurkkien avulla. Tulos on oikein hyvä ja mikä parasta, aikaa meni vain reilu 10 minuuttia. Mökkimuonien niksejä voi tietysti käyttää muinakin aikoina kiireistä elämää helpottaakseen. Eikä tarvitse välttämättä laadusta tai ruoan terveellisyydestä tinkiä.

Mustapapu-weisswurstpata. Ravitsevaa, maukasta ja nopea valmistaa.
Kuoritut tomaatit antavat tälle ruoalle erinomaisen säväyksen.


 

Ohjeet kahdelle hengelle

Tätä annosta varten tarvitset:

  • Purkki kuorittuja tomaatteja
  • Purkki mustapapuja, tai pahvipakkaus, mitä nyt kaupasta löytyy
  • Weisswurst-makkaraa. Bratwurst tai Krakovan makkara käy myös hyvin
  • Iso sipuli
  • Valkosipulin kynsiä, vähintään neljä
  • Puolikas lihaliemikuutiota
  • Oliiviöljyä
Sitten työhön, jota ei ole liikaa. Kuten sanottua, tämä ruoka valmistuu 10 minuutissa.
Pilko sipuli pieneksi, laita pannuun oliiviöljyn kanssa. Öljyä noin kolme ruokalusikallista. Jos tuntuu paljolta, niin vähennä. Itse olen sen verran välimerihenkinen, että tykkää lotrata oliiviöljyn kanssa.

Kuullota sipuli makkaroiden kanssa, mutta älä ruskista. Voi senkin toki tehdä, jos tykkää, mutta maku on sitten vähän toisenlainen. Jos haluat, että valkosipuli maistuu vain miedosti, niin kuullota murskatut kynnet tässä samalla. Mikäli pidät kirpeämmästä makuelämyksestä, niin purserra valkosipuli ruokaan vasta aivan lopussa.

Kun sipulit ovat kuullottuneet ja makkara saanut asianmukaista väriä, niin lisää tölkillinen kuorittuja tomaatteja joukkoon sekä mustapavut. Huuhtele tomaattitölkki pienellä vesimäärällä ja lisää vesi pataan. Lisää myös lihaliemikuution pala tässä vaiheessa.

Sitten vain sekaan vähän mustapippuria maun mukaan. Kuumenna satsi ja hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti. Ei liikaa, jotta kuoritut tomaatit eivät hajoa.

Valmista tuli. Ei kun syömään. Ai niin. Tätä ruokaa ei kannata tarjoilla yövieraille.

Vanhuudennäkymät - onko niitä?

 

Täytin viime kuussa 72 vuotta. Olen siis virallisesti vanhus, vaikka ei nyt ihan siltä tunnu. Paitsi ehkä aamuisin. No joskus iltaisin. Ja siinä välissäkin, tosin harvemmin. Mutta asiaan. Viime aikojen surkeat uutiset vanhusten hoidosta ja varsinkin yksityissektorilla tapahtuneista hoitovirheistä ja alimitoitetusta henkilöstöstä ovat hyvin huolestuttavia.

Ongelmahan on yksityispuolella lyhyesti sanottuna seuraava: Yritys tekee kunnalle edullisen tarjouksen päästäkseen markkinoille. Kunta ostaa, kun sopimus näyttää olevan kunnossa. Ei vain ole ollut. Hoivayrityksellä on halvan tarjouksen vuoksi kaksi mahdollisuutta: Joko toimii tappiolla tai sitten vähentää kulujaan. Ylivoimaisesti suurin kuluerä on palkat. Siksi henkilökunnan määrää on ajettu alas ja toimittu jopa vastoin sopimuksia. Seuraukset ovat olleet karmeita: Mahdollisesti huolimattoman hoidon aiheuttamia kuolemia, lattialla nukkuvia vanhuksia, joita ei voi nostaa takaisin yöllä kun nostajia ei ole. Vanhuksia on lukittu huoneisiinsa heidän tahtonsa vastaisesti.

Yksityissektorin yhtälö on mahdoton. Se ei pysty tuottamaan palveluita halvalla. Ei siihen pysty kunnallinenkaan, mutta valvonta ja henkilökunnan ammattitaito sentään pidetään asianmukaisella  tasolla.

Ongelmaa ei voi ratkaista muutoin kuin rahalla. Valitettavasti. Kaikkien on kaivettava kuvettaan tai sitten meidän on vain ummistettava silmämme ja korvamme vanhuksien hoidon suhteen. Muista vain se seikka, että voit huonolla tuurilla löytää jossain elämäsi vaiheessa itsesi hoitokodissa.